huhti 28

Uimaharjoituksia koskevat rajoitukset muuttuvat – uintiharjoitusten jatkosta

Keväisiä uintiterveisiä kaikille!

Harjoituksia koskevat rajoitukset lievenevät sen osalta, että 2001 – 2007 syntyneiden on mahdollista harjoitella 1.5. alkaen. Muut rajoitukset, kuten erittäin rajoitettu osallistujamäärä (1 valmentaja, 9 uimaria) ja turvavälit ovat edelleen voimassa, eikä meillä ole käytettävissä juurikaan lisää allasaikaa.

Saimme juuri tietää, että Lauritsalan uimahallin vuosihuolto alkaa tänä vuonna jo 17.5. Mikäli aiomme saada hyödyllisen määrän harjoituksia tärkeimpien asioiden kertaamiseksi ja välttää harjoitustauon venymisen puolen vuoden mittaiseksi, nuorten harjoitukset alkavat heti 3.5. Valmentajat tiedottavat harjoitusajoista.

Valitettavasti nämä asiat yhdessä tarkoittavat, että tähän mennessä poikkeusolojen läpi harjoitelleille lajikouluille (kuutti- ja alkeisryhmät) ei riitä allasaikaa. Ohjaajat pitävät ryhmille viimeiset harjoitukset ensi viikolla oheisharjoituksina ulkona (aika ja järjestelyt tiedotetaan erikseen).

Pyrimme tiedottamaan uuden kauden jatkumisesta heti kun käytettävissä oleva ratatila ja ryhmäjaot ovat selvillä. Selvitämme myös vanhempien nuorten ja aikuisuimareiden tapauksessa mahdollisuutta harjoitella avovesiuintia kesällä.

Uimaliitto pyrkii järjestämään lasten ja ikäkausiuimareiden mestaruuskisat aluekilpailumuotoisena 2.-4.7., paikkakunta ei ole vielä tiedossa. Kilpailuihin osallistuville uimareille järjestetään harjoittelumahdollisuus myös 17.5. jälkeen Lappeenrannan uimahallissa, mutta harjoitusvuorot eivät ole vielä varmistuneet.

LrKT:n valmentajien puolesta,

Juho Ratava

joulu 02

Joulukuun ja vuodenvaihteen harjoitukset

Seurataan viranomaisten ohjeistusta. Tämänhetkisen (2.12.) ohjeistuksen perusteella toimintaa muutetaan seuraavalla tavalla.

YLEISTÄ:

 • Sairaana ehdottomasti ei harjoituksiin.
 • Huolehditaan hygieniasta – käsien pesu.
 • Mahdollisten saattajien ei ole toivottavaa odottaa uimahallilla. Ohjaajat ottavat uimarit vastaan ja tarvittaessa huolehtivat hallilta ulos.
 • Saavutaan hallille juuri ennen ilmoitettua aikaa, treenien jälkeen reippaasti pois.
 • Kuivilla ollessa ohjaajat ja yli 15-vuotiaat käyttävät maskia.
 • Kaikki ryhmät käyttävät ryhmäpukuhuoneita.
 • Harjoitukset loppuvat viikon 51 jälkeen (20.12.) ja alkavat viikolla 2 (11.1.), mikäli ryhmän ohjaajat eivät muuta ilmoita.

MAANANTAI:

 • Porrastetaan ryhmien sisäänmenoa. Kuuttiryhmä siirtyy sisään 17.30, harjoitukset 18.45 saakka.
 • Emilian ja Saran / lasten kuntoryhmä, harjoitukset 18.15 – 19.45

TIISTAI:

 • Tiistaisin ei järjestetä aikuisten taitoryhmän harjoituksia klo 19.30. Korvaavana kehoitetaan harjoittelemista maanantaisin 19.30 tai keskiviikkoisin 19.30. Muut ryhmät normaalisti.
 • Kilparyhmän kuntosalivuoro peruuntuu, allas 19.00 – 20.30

Keskiviikon ohjelmaan ei muutoksia.

TORSTAI:

 • Kilparyhmän vuoro keskustassa 17.00 – 19.30, uinti 17.30-19.30. (Joulukuun ajan.)

PERJANTAI:

 • Kuuttiryhmä siirtyy sisään porrastetusti jo 17.00, harjoitukset 18.15 saakka
 • Juhon / nuorten kuntoryhmä lopettaa jo 19.30. Sisään tavanomaiseen aikaan 18.00.

Sunnuntain ohjelmaan ei muutoksia. Mahdollisesti muutos tekniikkakurssin järjestelyihin.

maalis 14

Tiedote harjoituksien jatkamisesta liittyen koronaepidemiaan

Valtioneuvosto on suositellut lähikontaktin välttämistä vapaa-ajalla liittyen SARS2-koronaviruksen aiheuttamaan epidemiaan. Kun tilannetta tarkastellaan Lappeenrannan Kisa-Toverien harjoitusryhmien näkökulmasta, todetaan että pääosa harrastajista ei kuulu viruksen aiheuttaman taudin riskiryhmään ja yleisesti harjoitusryhmien koko on pieni. Aikuisten harjoitusryhmät järjestetään pääsääntöisesti uimahallin sulkemisajan jälkeen, mikä vähentää altistumisriskiä.

Yleisesti toimintaohjeet ovat samat kuin tavanomaisesti:

 • Mikäli harrastajalla on minkään tarttuvan sairauden oireita, niin harjoituksista on syytä pysyä poissa.
 • Ennen ja jälkeen harjoituksen tulee peseytyä huolellisesti ilman uimapukua.
 • Mikäli harrastajalla on mukanaan juomapullo, niin jokaisella on oma juomapullonsa ja emme juo toisten pulloista.

Lisäksi huomioikaa seuraavaa:

 • Koska virus voi levitä myös oireettomista kantajista, mikäli epäilette että harrastaja on altistunut virukselle, harjoituksista on syytä pysyä poissa 14 päivän ajan, vaikka oireita ei ilmenisi.
 • Mikäli teillä on mitään hengitystieoireita, niin harjoituksista on syytä pysyä poissa.
 • Peseytymisessä on syytä käyttää saippuaa, myös herkkäihoisten.

Seuraamme tilanteessa Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin ja Lappeenrannan kaupungin toimintaa sekä lajiliiton ohjeistusta. Mikäli kaupunki katsoo aiheelliseksi sulkea perusopetusta, niin lajikoulujen harjoitukset keskeytetään toistaiseksi ja arvioidaan harrasteryhmien harjoituksien järjestämistä. Uimaharjoitukset keskeytetään, mikäli uimahallit eivät ole käytettävissä tai sairaanhoitopiiri tai lajiliitto näin suosittelee.

Kehotamme tutustumaan THL:n julkaisemiin hygieniaohjeisiin:

https://aineistopankki.thl.fi/l/28Kmmw89m2Hn

sekä Eksoten ohjeisiin:

http://www.eksote.fi/eksote/ajankohtaista/2020/Sivut/Ohjeitaeksotenalueenasukkaillecovid19.aspx

marras 04

Kilpailun aloittaminen uinnissa

Hei kaikille,

olemme kannustaneet joitakin uimareita taas kokeilemaan kilpailua, nyt kun seuran omat kisat lähestyvät. Kilpailua voi kokeilla kahdella tasolla: Joko silloin tällöin harjoituksissa seuran kesken järjestettävissä epävirallisissa kilpailuissa, tai sitten varsinaisissa uimakilpailuissa. Suomessa kaikki varsinaiset uimakilpailut järjestetään Uimaliiton alaisuudessa ja niihin osallistumiseen tarvitsee lisenssin, joka on lunastettuna viimeistään päivää ennen ilmoittautumisajan päättymistä. Näihin kilpailuihin ei pysty edes ilmoittautumaan, ellei lisenssi ole ajallaan hankittuna. (Jälki-ilmoittautuminen onnistuu, jos kilpailun järjestäjä näin sallii ja lisenssi on hankittu viimeistään kilpailua edeltävänä päivänä. Vieraskilpailuissa jälki-ilmoittautumismaksu on yleensä kolminkertainen ilmoittautumismaksuun verrattuna.)

Kuvio varsinaisten kilpailujen kannalta menee seuraavasti:

 1. Lisenssin hankinta aikaisintaan elokuun lopulla, viimeistään siten että lisenssi on maksettu ennen viimeistä ilmoittautumispäivää. (Ohje alla.)
 2. Keskustele uitavista lajeista valmentajan kanssa. Valmentaja ilmoittaa lajit seuran kilpailusihteerille (jolla on tunnukset Uimaliiton sähköiseen ilmoittautumisjärjestelmään). Lajeista on hyvä huomata lajinumero, ikäsarja, uitava matka ja uintilaji virheiden välttämiseksi. (Ohje alla.)
 3. Lajien ilmoittaminen. Järjestävältä seuralta saattaa tulla seuroille ohjeita, jotka välitetään seuran kautta.
 4. Mikäli kyseessä on vieraskisa, niin ohjaaja tiedottaa mahdollisista kyytijärjestelyistä. Kotikisoissa paikalle Lappeenrannan uimahallille viimeistään puolitoista tuntia ennen kilpailun alkua (tai puoli tuntia ennen verryttelyn alkua, mikäli verryttely alkaa aiemmin).
 5. Ennen kisaa tutustutaan altaaseen.
 6. Kilpailu! (Ohje alla.)
 7. Muista palauttaa avaimet, avainkortit, rannekkeet y.m. valmentajalle / joukkueenjohtajalle.

Lisenssin hankkiminen

Suomen Uimaliiton kilpailulisenssi tunnetaan myös nimellä BlueCard. Lisenssi sisältää ilmoittautumispalvelun, tulosten tilastoinnin, sähköisen Pisara-palvelun ja yleensä myös vakuutuksen. Lisenssi jakautuu iän mukaan A- ja B-lisensseihin. Lisenssi hankitaan verkosta osoitteesta https://www.uimaliitto.fi/info/blue-card-lisenssi/. Vaihtoehtoja näkyy kolme:

 • Nuorten tai aikuisten Blue Card -lisenssi
 • Nuorten tai aikuisten Blue Card -lisenssi vesipalloon
 • ”Kevytlisenssi”
 • Vakuutukseton lisenssi

Näistä yleensä valitaan Blue Card -lisenssi uintiin, uimahyppyihin ja taitouintiin, joka sisältää (vain uimaharjoitukset, -kilpailut ja -kilpailumatkat kattavan) vakuutuksen. Vakuutukseton lisenssi on tarkoitettu niille, joilla on omasta takaa urheilutapaturmavakuutus. Vakuutuksettoman lisenssin tapauksessa on hyvä katsoa valmiiksi vakuutuksen myöntäneen yhtiön nimi ja vakuutuksen numero. Vesipallolisenssi on tarkoitettu vesipalloa varten, mutta tätä lajia ei ole tällä hetkellä mahdollisuus harrastaa Lappeenrannassa. VP-lisenssi kattaa myös uinnin, mutta on hieman kalliimpi kuin vastaava vesipalloton tilenssi. Light Blue Card -lisenssi on käytännössä kertakäyttöinen (esim. veteraanisarjalaiselle, joka käy vain veteraanimestaruuskilpailuissa), joten mikäli haluat käydä kisoissa useammin kuin kerran, niin kannattaa hankkia suoraan varsinainen lisenssi.

Lisenssin tilauksen jälkeen järjestelmä ohjaa tilaajan sivulle, josta joko voi maksaa lisenssin suomalaisessa verkkopankissa tai tulostaa laskun. Lisenssin lunastamisen (=maksamisen siten että maksu on vastaanottajan tilillä) jälkeen uimari näkyy yleensä jo seuraavana päivänä ilmoittautumisjärjestelmässä ja voidaan ilmoittaa kilpailuihin. Lisenssikausi on syyskuun alusta seuraavan elokuun loppuun; lisenssistä ei saa alennusta jos se hankitaan myöhemmin.

Mikä ilmoittautumispalvelu? Miten sitä käytetään?

Uimaseuroilla on tunnukset kilpailuun ilmoittautumista varten. Kilpailuihin ei pääsääntöisesti voi ilmoittautua itse, joskin joissakin tapauksissa (esim. seurasiirrot) jotkin uimaseurat ottavat vastaan sähköposti-ilmoittautumisia. Kisa-Tovereissa valmentaja välittää ilmoittautumiset eteenpäin ja seura maksaa valmentajan hyväksymät startit. Jälki-ilmoittautumiset tapahtuvat yleensä jotakin muuta kautta (mahdollisesti jopa kilpailupaikalla): ellei kyseessä ole seuran tekemästä virheestä, valmistaudu maksamaan jälki-ilmoittautumismaksu (yleensä kolminkertainen ilmoittautumismaksu, noin 21-24 euroa jokaista lähtöä kohden) itse.

Miten tulokset tilastoidaan?

Virallisissa kilpailuissa uidut tulokset ovat nähtävissä TempusOpen-palvelussa. Useissa kilpailuissa on myös käytössä reaaliaikaisesti tulokset näyttävä LiveTiming-palvelu.

Mikä on Pisara?

Pisara on Uimaliiton sähköinen työkalu uimaseuroille. Koska pääsyyn vaaditaan lisenssi, niin palvelua ei käytetä Kisa-Toverien harrasteryhmissä. Palvelussa on mm. paljon videoesimerkkejä tehtävistä harjoitteista.

Miten ilmoittaudun tiettyyn lajiin kilpailuissa? Mitä ikäsarjat tarkoittavat?

Yleisesti ottaen lajit ilmoitetaan Uimaliiton kalenterissa. Yksittäisen lajin kohdalla näkyy esimerkiksi:

1. T12, 14, N 200m vu

Näistä ”1.” on lajin numero, ”T12, 14, N” tarkoittaa, että lajissa on 12-vuotiaiden ja 14-vuotiaiden tyttöjen sekä naisten yleinen sarja, ”200m” on matkan pituus (huolitellusta yleiskielestä poiketen matka ja suureen tunnus kirjoitetaan yhteen) ja ”vu” kertoo, että matka uidaan vapaauintia. Koko rimpsu on hyvä tarkistaa kilpailukutsusta, jolloin saadaan varmistettua, että uimarille on sopiva ikäsarja (usein lajeissa ei ole yleistä sarjaa!) ja kirjoitusvirheen tapahtuessa ei tule ilmoittauduttua väärään lajiin. Joissakin kilpailuissa on myös rajoituksena, että ilmoittautua voi vain omaan ikäsarjaan, jolloin yllä oleva voisi olla esimerkiksi muodossa:

 1. T11-12, 13-14, N 200m vu

Ellei kilpailukutsussa ole muuta sanottu, niin uimari voi osallistua myös omaa ikäänsä vanhempien sarjoihin, kuitenkin poislukien Masters-sarjat, joiden alaikäraja on 25 vuotta. Uimaliiton säännöt eivät tunne osallistumista ”kilpailun ulkopuolella”, joskin joskus kilpailunjohtajat tekevät poikkeuksia. Masterssarjoissa voi olla sekaeriä (miehiä ja naisia samassa erässä), mutta yleisesti ottaen miehet ja naiset (pojat ja tytöt) uivat erillään, paitsi sekajoukkueiden viestissä, joka merkitään 2T+2P tai 2N+2M tai MIX.

Uintityylejä on viisi: perhosuinti (pu), selkäuinti (su), rintauinti (ru), vapaauinti (vu) ja sekauinti (sku). Lisäksi on viestit, vapaauintiviesti (vuv) ja sekauintiviesti (skuv). Henkilökohtaisessa sekauinnissa uidaan 1/4 matkasta ensin perhosta, sitten selkää, rintaa ja lopuksi vapaauintia. Sekauintiviestissä järjestys on selkäuinti, rintauinti, perhosuinti ja vapaauinti (selkäuimari lähtee vedestä ja loput hyppäävät edellisen viestinviejän yli).

Ikäsarja määräytyy uimarin syntymävuoden mukaan, eli uimari on koko vuoden samassa ikäsarjassa, joka on uimarin ikä täysinä vuosina 31.12.

Huomaathan kilpailukutsussa mainitun viimeisen ilmoittautumispäivän – tieto siitä, lähdetkö kilpailuun pitää olla valmentajalla hyvissä ajoin ennen viimeistä ilmoittautumispäivää. (Lapsilla mielellään huoltajan vahvistamana.) Seura maksaa starttimaksun – mutta lähtökohtaisesti (ellei ole tapahtunut seuran virhettä) ei jälki-ilmoittautumismaksuja. Ilmoittaudutaan siis ajoissa.

Osallistumisen peruuttaminen

Useimmissa kilpailuissa ei ole peruutusmaksua, mutta viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen starttimaksua ei enää makseta takaisin. Usein lähtöjärjestys määrätään vasta juuri ennen kilpailua, jolloin peruutetut uimarit otetaan pois lähtöjärjestyksestä ja uidaan täysiä eriä. ”Mestaruuskilpailuissa” (ns. valtakunnalliset kilpailut ja SM-kilpailut) on peruutusmaksu, joka on kolme kertaa ilmoittautumismaksu, joka on maksettava ellei peruutukselle ole hyväksyttävää syytä eli yleisimmin lääketieteellistä estettä. Näissä kilpailuissa on kilpailupaikalla lääkäri. Kilpailuissa, joissa on peruutusmaksu, on usein myös sakko lähdöstä pois jäämiselle (yhdeksänkertainen ilmoittautumismaksu), minkä lisäksi uimari menettää osallistumisoikeutensa kilpailuun samana päivänä. (Pienemmissä kisoissa ei yleensä välitetä sen tarkemmin lasten lähtemättä jäämisestä, joskin valmentajat välittävät kyllä kilpailuista ilmoittamatta tai viime tipassa pois jäämisestä.) Seura ei maksa uimarin sakkomaksuja.

Toiminta kilpailupaikalla

Kilpailupaikalla on hyvä olla ajoissa. Kaikki peruutukset, muutokset (esim. viestijoukkueen nimeäminen) sekä mahdollisesti jälki-ilmoittautumiset on tehtävä viimeistään tuntia ennen kilpailun alkua. Ennalta nimettynä aikana, yleensä tunti ennen kilpailun alkua, on mahdollista verrytellä kilpailualtaassa. Kilpailualtaaseen meneminen kilpailun aikana ilman eri lupaa on kielletty.

Yleensä joukkue kokoontuu johonkin tiettyyn paikkaan kilpailun katsojille varatulla alueella. Joukkueenjohtajan tai valmentajan tehtävä ei siis ole yrittää löytää uimareita jostain puolelta todennäköisesti melko täyteen ahdettua uimahallia, vaan uimari tulee valmentajan luo. Varsinainen kilpailu alkaa kokoontumispaikalta (myös keräily, kokoaminen, kokoontuminen tai ”call room”) jossa järjestäjät pitävät nimenhuudon. Joitakin poikkeustapauksia lukuunottamatta uimari ei siis kilpailuissa mene suoraan lähtöpaikalle, vaan menee aina ohjatusti kokoontumispaikan kautta.

Uimakilpailun aikataulu on yleensä ohjeellinen. Vaikkakin järjestäjät pyrkivät noudattamaan aikataulua, ikinä ei seurata kilpailun edistymistä kellosta, vaan siitä, mikä laji ja erä on uimassa. Yleensä jonkin joukkueen jäsenen tehtävänä on pysyä selvillä mikä laji ja erä on menossa sekä onko kilpailu mahdollisesti edellä vai jäljessä. Useimmissa kilpailuissa käytetään myös livetiming-palvelua, joka näyttää kilpailun edistymisen reaaliajassa.

Uimakilpailun lähtökomennot alkavat sarjalla pillin vihellyksiä. Sääntöjen mukaan viimeistään tällöin on uimarin otettava ylimääräiset vaatteet pois päältä, joskin useimmissa kilpailuissa oletetaan, että uimarit ovat jo edellisen erän aikana riisuutuneet. Tämän jälkeen jälkeen uimarit komennetaan lähtötelineisiin yhdellä pitkällä vihellyksellä. Viimeistään tässä vaiheessa on hyvä tarkistaa, että varusteet (myös lasit) ovat hyvin päällä. Katsomon on hyvä hiljentyä. Selkäuinnissa vihellyksiä on kaksi, ensimmäisellä mennään altaaseen ja toisella mennään telineisiin. Mikäli kaikki uimarit ovat jo telineissä, jotkut kilpailunjohtajat jättävät toisen selkäuinnin vihellyksen tekemättä. Komennolla ”paikoillenne” on otettava lähtöasento. Lähtöasennon ottamisen jälkeen liikkuminen ennen lähtömerkkiä (jos lähtömerkki ehditään antaa) aiheuttaa uimarin hylkäämisen. Mikäli uimarit eivät asetu paikoilleen tai liikkuvat koko ajan, ei lähtömerkkiä välttämättä anneta ja kilpailunjohtaja huomauttaa uimareita lähdön viivästyttämisestä.

Sääntöjen mukaan uimarin on poistuttava altaasta heti suorituksen jälkeen, kunhan se on vain mahdollista muita uimareita häiritsemättä. Usein kilpailut uidaan ns. ylilähtönä, jolloin uimarit jäävät altaaseen odottamaan, että seuraava erä ehtii lähteä. Tällöin uimarit yleensä asettuvat tikkaiden puoleisen rataköyden viereen odottamaan noin metri seinästä. Kun käytetään sähköistä ajanottoa, altaasta poistutaan aina (myös verryttelyssä) sivukautta, ei koskaan ajanottolevyjen yli. Viesteissä uimari poistuu altaasta heti sivukautta, kuitenkin väistäen viestin vaihtoon tai maaliin tulevia uimareita. Joukkueesta saa olla altaassa kerrallaan vain kunkin osuuden viestinviejä, t.s. altaaseen ei saa hypätä onnittelemaan joukkuekaveria. Huom. Norppauinneissa ei käytetä ylilähtöä, ellei kilpailu ole huomattavan paljon aikataulusta myöhässä.

Joissakin kilpailupaikoissa avaimen (avainkortin, rannekkeen) voi palauttaa itse, mutta koska useimmissa näin ei ole, avaimet palautetaan aina joukkueenjohtajalle, joka palauttaa koko joukkueen avaimet keskitetysti varmistettuaan, että kaikki avaimet ovat tallessa. Älä poistu kilpailupaikalta ilmoittamatta valmentajallesi. Erityisesti tapauksissa, joissa uimari on kilpailuissa toisella paikkakunnalla valmentajan mukana ja käy serkun tädin kummin kaiman luona vierailemassa uimarin äkillinen häviäminen aiheuttaa harmaita hiuksia valmentajalle. Lisäksi valmentaja tarkistaa tässä yhteydessä muutamia pikkuseikkoja, kuten vaikkapa onko uimarilla vielä lajeja jäljellä ja onko avain palautettu.

Lähialueen kilpailuja

Lappeenrannassa järjestetään yleensä vähintään kolmet kilpailut kauden aikana:

 1. Lappeenrannan Uimarien syksyn kilpailut (SyysTyrskyt), syyskuussa
 2. Lappeenrannan Kisa-Toverien talven kilpailut (Norppauinnit), marraskuussa
 3. Lappeenrannan Uimarien talven kilpailut (Talviuinnit), tammi-helmikuussa

Lisäksi Imatralla järjestetään Toukouinnit toukokuun alussa. Lähipaikkakunnista kilpailuita järjestetään myös Kotkassa, Kouvolassa, Mikkelissä ja Savonlinnassa.

marras 04

Toimitsijaksi Norppauinteihin?

Tarvitaan jälleen runsaasti talkooväkeä 16.11., sekä tuomarikortilla että ilman.

Karkea aikataulu: Ovet avautuvat klo 9, jonka jälkeen laitetaan hallia kuntoon. Verryttely alkaa 10.30. Jälki-ilmoittautumisaika päättyy 11.00, milloin toimitsijakokous. Kilpailut alkavat 12.00. Viime vuonna kilpailut ovat kestäneet noin neljä tuntia.

Ilmoittautuminen toimitsijaksi sähköpostitse osoitteeseen norppauinnit (at) lrkt.fi. Mainitse, onko sinulla toimitsijakortti sekä mahdolliset toiveet, mitä haluaisit tehdä. Osoite vastaa todennäköisesti ”Your message awaits moderator approval”, koska osoitteessa on roskapostisuodin. Tämä tarkoittaa, että viestisi on tarkistusjonossa ja mennyt perille.

marras 14

Norppauintien toimitsijat

Ovet hallille aukeavat yhdeksältä. Kymmenen aikoihin laitetaan halli kisakuntoon ja verryttelyn alkaessa yhdeltätoista pitäisi kaikkien toimitsijoiden olla paikalla. Alustavan aikataulun mukaan neljältä pitäisi kilpailun olla ohi, minkä jälkeen toivottavasti mahdollisimman moni pystyy jäämään hetkeksi laittamaan hallin jälleen tavanomaiseen asuunsa.

Muutama tuomarikortillinen tarvitaan vielä, minkä lisäksi vaihto- ja varamiehistöstä on hyötyä.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset minulle, mielellään sähköpostitse etunimi@lrkt.fi, mutta puhelimitse tavoittaa (lähinnä tekstiviestillä) 050 512 4389.

– Juho

maalis 15

Kevään vesipeuhupäivät 2018

LrKT on mukana järjestämässä Lappeenrannan liikuntatoimen vesipeuhupäiviä 24.3. ja 21.4. Talkooväkeä tarvitaan valvojiksi (vähintään neljä aikuista) ja kanttiiniin. Ilmoittautumiset Juholle etunimi@lrkt.fi tai 050 512 4389.

joulu 03

Joulutauko 2017

Seuran kauden päättäjäiset / pikkujoulut järjestetään Lauritsalan uimahallilla 10.12. Paikalla on hyvä olla klo 17 jälkeen, ohjelmaa 17.30 alkaen. Tilaisuus on ohi klo 19 mennessä. Ilmoitattehan osallistujamäärän pikaisesti valmentajallenne, niin tiedetään tarjoilujen määrä. Lapsille ja lapsenmielisille jaetaan pienet joulupussit.

Huom. 6.12. ei harjoituksia (itsenäisyyspäivä) ja 12.12. ei harjoituksia paitsi iltatreenit (kynttiläuinti).

Kuuttiryhmä: Viimeiset harjoitukset 3.12., jatkuu 14.1.

Alkeisryhmä: Viimeiset harjoitukset 3.12., jatkuu 14.1.

Tekniikkaryhmä: Viimeiset harjoitukset 13.12., jatkuu 9.1.

Katjan ryhmä: Viimeiset harjoitukset 19.12., jatkuu 8.1.

Ismon ja Juhon ryhmien sekä kilpauimareiden lisäharjoitusten järjestämisestä joulun aikana ilmoitetaan erikseen.

elo 30

Ohjeita tekniikkakurssilaisille

Keskiviikon kurssikerrat järjestetään Lauritsalan uimahallissa, allasaika 19.45 (kestää 20.45 saakka, hallilta poistuttava 21.15). Pyritään olemaan ajoissa altaan laidalla niin päästään aloittamaan ajallaan eikä kerta mene myöhemmäksi. Altaat menevät kiinni seuraryhmien ulkopuolisilta 19.30, mutta kassa ja hallin ulko-ovi menee kiinni jo 19.15, joten viimeistään tuolloin pitäisi ehtiä hallille sisään. Mikäli aikaa jää, niin verrytellään ja tehdään lihashuoltoa altaan laidalla.

Sunnuntain kurssikerrat järjestetään Lappeenrannan uimahallissa, allasaika 15.00 (kestää 16.00 saakka). Uimahalli on tuon kurssikerran aikana auki, joten sisäänpääsyn kanssa ei tule olemaan ongelmaa.

Tarkistattehan kurssiaikataulun tarvittaessa tekniikkakurssien kotisivulta.

Joka kerralla on edellisen kerran kertaus + pieni alustus seuraavasta kerrasta, joten yksittäisen kerran jäämisen väliin ei pitäisi olla ongelma.

Ohjelma:

1. aloituskerta, kellunta-asento ja hengitys
2. rintauinnin (ru) potku ja uintiasento, delffiiniuinnin (perhosuinti, pu) potku
3. ru käsiveto ja rytmi
4. krooliuinnin (vapaauinti, vu) potku ja uintiasento
5. vu käsiveto ja rytmi
6. selkäuinnin (su) potku ja uintiasento
7. selkäuinnin käsiveto ja rytmi
8. toiveita otetaan vastaan (ehdotus: volttikäännös, hyppääminen altaaseen pää edeltä – huom. ei hyppyjä Lauritsalassa)
9. toiveita otetaan vastaan (ehdotus: avoin/rintauinnin käännös, liuku/sukellus.)
10. uimarin lihashuolto, kuntouintia (juomapullo, jumppapatja/pyyhe altaalle mukaan, aloitetaan hieman aiemmin)

Käytännön asioita:

Mikäli teillä on jokin sairaus joka vaikuttaa liikuntasuoritukseenne, olettehan keskustelleet kurssille osallistumisesta lääkärin kanssa. Rasitustaso kurssilla on matala ja käytetään tervettä järkeä tekemisen suhteen. Ohjattujen ryhmien tapauksessa ohjaaja toimii ryhmälle uinninvalvojana, joten mikäli terveydentilasi vaikuttaa liikuntaan tai päinvastoin, kerrothan siitä minulle. Samoiten mikäli teillä on nivel- tai muita vammoja, niin mietitään tarvittaessa soveltavia uintitekniikoita.

Teidän tulee maksaa oma sisäänpääsynne. Suosittelemme sarjalipun hankkimista, jolloin voitte mennä kassan ohi sisään ensimmäisen kerran jälkeen. Sarjalippu on myös hieman halvempi. Väliin jäävistä mahdollisesti väliin jäävistä kerroista ei tarvitse huolehtia, koska lippu on voimassa pitkään (ainakin vuoden) joten lipun ehtii käyttää loppuun. Työpaikan kautta hankitut, opiskelijaliput, y.m. kaikki käyvät.

Varustus: Uimalasit ja uimapuku, pyyhe. Seuralaisista Juho Ratavalla on pieni varasto uimalaseja myytävänä näin tarvittaessa (otathan yhteyttä Juhoon etukäteen etunimi@lrkt.fi). Uimapuku kannattaa olla ihonmyötäinen ja tiukka (kunhan ei hankaa). Periaatteessa ns. rantapukuja vastaan meillä ei ole mitään, kunhan pysyy päällä ja ei ole taskuja (jotka voisivat tuoda likaa altaaseen). Kaikki lepattavat lahkeet ja hameet lisäävät huomattavasti veden vastusta, ja bikinit ihan pienimmästä päästä eivät välttämättä ole se mukavin urheiluasu.

Ennen uintia on peseydyttävä ilman uimapukua (saippuapesu ei ole välttämätön) ja pestävä tai huuhdeltava myös hiukset. Pitkät hiukset on oltava kiinni tai lakin alla. Emme suosittele saunassa käyntiä ennen uintia.

Mikäli teillä on taipumusta suonenvetoon, niin vesipulloa voi pitää mukana. Nämä treenit eivät ole niin rankkoja, että vesipullo pitäisi olla muuten mukana, jos teillä ei ole nestehukkaa ennen uimaan tuloa. (Ja jos uimaan tullessa on jano, niin sitten alkaa olla myöhäistä – ennen uintia kannattaa juoda hieman.)

Seuralla on kaikki tarvittavat apuvälineet (laudat y.m.), mutta mikäli teillä on omia, voitte käyttää myös niitä.

elo 11

Uintiryhmien aloituspäivät

Kaikki koko kauden kestävät ryhmät (muut paitsi aikuisten kurssit ja syke sataan) aloittavat viikolla 34 (21. – 27.8.)

Tekniikkakurssit järjestetään kymmenen kerran mittaisina; päivämäärät kurssien kotisivulla.

Syke sataan! -toiminta alkaa Lauritsalan uimahallin ryhmän osalta 7.9. Lappeenrannan kaupungin Syke sataan! sivun löydät täältä, Facebook-sivut täältä ja Instagram-tilin @sykesataan.

heinä 23

Uusi uintikausi lähestyy!

No niin, kaikille vanhoille uimareille sekä uusille ilmoittautuneille on ilmoitettu sähköpostitse harjoitusajoista ja harjoitusten alkamisesta. Mikäli et ole saanut tuota viestiä tai sinulla on jotain kysyttävää, ota yhteyttä Juhoon (etunimi@lrkt.fi). Joidenkin uimareiden osalta meillä on tarjolla jopa hieman valinnanvaraa.

Alkupään ryhmissä on vielä tilaa, minkä lisäksi kokeilemme uudenlaisten matalan kynnyksen harjoitusten järjestämistä yhteistyössä kaupungin Syke sataan! -hankkeen kanssa.

Aikuisten tekniikkakurssien aikataulut selviävät, kunhan päästään ohjaajan työkuvioista selville (tänä vuonna minä en ole kuin korkeintaan välillä auttamassa). -Juho

kesä 28

Kauden 2017 – 2018 uintiryhmiin ilmoittautuminen

Hei kaikille,

tiedot kauden 2017 – 2018 harjoitusajoista on nyt lisätty seuran kotisivuille. Nykyisten uimareiden osalta valmentajat lähestyvät mahdollisten ryhmävalintojen osalta (kaikkille on kuitenkin tarjota jotakin ryhmää). Aloittelijoiden ryhmissä on joitakin paikkoja vapaana, minkä lisäksi osallistumme matalan kynnyksen liikuntahankkeeseen ja järjestämme kauden aikana kuusi tekniikkakurssia. Ryhmien aloitusajat ja kurssiaikataulut varmistuvat hieman myöhemmin. Ilmoittautuminen on jo avattu Seuramapissa.

Terveisin,

Juho

huhti 05

Toimitsijoita Toukouinteihin

Hei kaikille,

haetaan toimitsijoita Imatran Toukouinteihin 6.5. – Imatralta tulee Lappeenrannan kilpailuihin toimitsijoita mukaan, joten nyt päästään vierailemaan vaihteeksi Imatran uimahallissa. Kisa-Toverien osalta ilmoittautumiset Juholle (etunimi@lrkt.fi).

helmi 26

Hiihtoloman 2017 harjoitusaikamuutoksia

Hei kaikille,

tällä vielä lyhyt kertaus otsikon mukaisesta aiheesta:

Su 26.2.

Peruttu kaikki Lauritsalan harjoitukset (kilparyhmän harjoitus siirtyy keskustaan 13.30 – 15.00)

Ma 27.2.

Normaalin harjoitusohjelman mukaan

Ti 28.2.

Juhon ja Jonnan harrasteryhmän sekä tekniikkaryhmän treenit peruttu. Mastersryhmä aloittaa jo 18.30. Jennan harraste ja Ismon kilparyhmä normaalisti.

Ke 1.3.

Kilparyhmällä omatoimitreeni. Juhon ja Jonnan harrasteryhmän treenit peruttu. Muut normaalisti.

To 2.3.

Juhon ja Minnan alkeisryhmä peruttu. Mastersryhmä aloittaa jo 18.30. Kilparyhmä normaalisti.

Pe 3.3.

Molemmat harrasteryhmät peruttu. Kilparyhmä harjoittelee normaalisti.

Su 5.3.

Palataan normaaliin harjoitusaikatauluun.

tammi 14

Uimahallien sisäänpääsymaksuista 2017

Äskettäinen lasten ja nuorten älykorttien käyttöönotto sai minut miettimään säännöllisesti harjoittelevien uimarien sisäänpääsykustannuksia. (T.s. tämä ei koske tekniikkakursseja.) 50 kerran lippujen rinnalle on nimittäin otettu uusi 6 kk kausikortti, joka maksaa alle 6-vuotiaille 64 euroa, 6-18-vuotiaille, opiskelijoille, eläkeläisille ja työttömille 149 euroa ja aikuisille 255 euroa. Milloin kausikortin hankkiminen olisi halvin tapa treenata?

Tällä hetkellä lapsille ja nuorille älykortti urheiluseuran kausimaksuilla on siis se halvin tapa käydä treeneissä koko kauden harjoittelevilta 6-vuotiailta ja vanhemmilta: 40 euroa puoleen vuoteen. Kesken kauden aloittavilta (yli 6-vuotiailta) siinä kohtaa, kun jäljellä on enää 12 harjoitusta tulee halvemmaksi ostaa yksi 10 kerran sarjalippu ja kaksi kertalippua. Tämä siis kerta viikkoon treenaavilla ryhmillä edessä maaliskuun alussa. Kerta viikkoon -rytmillä jopa kertamaksu on harjoitusmaksua halvempi 5-vuotiaille ja nuoremmille. 10 kerran sarjaliput lienevät käytännössä halvin vaihtoehto kerran viikossa uimassa käydessä – kausimaksun hinnalla käy melkein 30 kertaa uimassa! Useammin (muutoinkin kuin harjoitukset) uimassa käydessä 50 kerran lippuvihko tai uusi kausikortti alkaa olla houkuttelevan hintainen.

Opiskelijoille (ilman korkeakouluopiskelijoiden SaLUT-korttia), eläkeläisille ja työttömille aikuisten harjoitusvuoromaksu on halvempi kuin kertamaksu ja saman hintainen 10 kerran sarjalipun kanssa. 50 kerran sarjalippu on huokeampi (3 euroa/kerta) ja yli kaksi kertaa viikossa kävijöille 50 kerran sarjalipun sijaan kannattaa valita puolen vuoden kausikortti. SaLUT-kortilla käyntikerran hinnaksi jää 2,20 euroa (ilman kortin hintaa), joten 50 kerran kortti ei kannata ja kausikorttikin kannattaa vasta, kun käyntikertoja on kolme kertaa viikossa myös kesäkauden ajan tai neljä kertaa viikossa talvikaudella.

Normaalihinnoin kausikortin hankinta ei kannata, ellet harjoittele vähintään neljää kertaa viikossa tai halua olla miettimättä, vieläkö kortilla on käyntikertoja jäljellä. (Muistathan, että aikuisten harjoitusvuoroja voi ladata kortille useamman kuin yhden kerrallaan.)

tammi 09

Kevään talkoita uinnin parissa

Hei kaikille,

Lappeenrannan kaupunki järjestää vesipeuhupäivän Lauritsalan uimahallissa neljä kertaa kevään aikana. Näistä 28.1. ja 18.3. Kisa-Toverit järjestää paikalle valvonnan ja kanttiinin. (25.2. ja 22.4. on LrU:n vuoro.) Valvojien pitää olla 18 vuotta täyttäneitä, kanttiiniin kelpaa nuoremmatkin. Tapahtuma järjestetään kello 11 – 13.30 + valmistelut ja purku päälle. Vapaaehtoiset, ilmoittautuisitteko minulle, mielellään sähköpostitse (tai muuten siten että tapahtumasta jää joku jälki allekirjoittaneen muistin lisäksi).

Lisäksi ollaan anturit pystyssä sen suhteen, että lähiseudun kilpailuissa tarvittaisiin apuja. Lappeenrannan Uimarit järjestää Lappeenrannan uimahallissa Talviuinnit 21.1. sekä yhdessä Uimaliiton kanssa Mastersmestaruusuinnit 17. – 19.3. (kyllä, yksi vesipeuhupäivistä on samana viikonloppuna). Ilmoittautuminen Mastersmestaruusuintien toimitsijaksi LrU:n kotisivuilla. Lisäksi Uinti Imatra järjestää Imatran uimahallissa Toukouinnit 6.5.

Terveisin,

Juho Ratava
etunimi@lrkt.fi
050 512 4389